Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ...

Σύμφωνα με τη μυθολογκή παράδοση, οι αρχαίοι πρόγονοί μας, είχαν επιλέξει ιδιαίτερα εύστοχούς συμβολισμούς για να υποδηλώσουν έννοιες, καταστάσεις και ιδιότητες της μορφής ή της ύλης, ώστε να γίνονται αντιληπτές από τους κοινούς ανθρώπους και να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία τους, σε όποιο επίπεδο τους επέτρεπε η γνωστική τους ικανότητα και η ψυχοπνευματική τους καλλιέργεια και εμβάθυνση.
Η Αμάλθεια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ήταν το σύμβολο της ευημερίας και της ευδαιμονίας του ανθρώπου. Συνιστούσε και εξέφραζε το αιώνιο σύμβολο της αφθονίας των αγαθών. Το Κέρας της Αμάλθειας αναφέρεται παραδοσιακά στο σπασμένο κέρατο της κατσίκας Αμάλθειας, τροφού του νεογέννητου Δία στην Κρήτη.
Ο Δίας ως νεογνό, παίζοντας, επειδή δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την υπερχειλίζουσα θεϊκή του δύναμη, έσπασε το ένα κέρατο της Αμάλθειας. Το γεγονός αυτό τον ελύπησε και για να παρηγορήσει το ευλογημένο ζώο, προσέδωσε στο σπασμένο κέρας ιδιαίτερες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ο κάτοχος του κέρατος, θα μπορούσε με μία μόνο ευχή να προσελκύσει όλα τα αγαθά του κόσμου, τιθέμενα στη διάθεσή του. Έκτοτε, καθιερώθηκε ως “Κέρας της Αμάλθειας” ή “Κέρας της Αφθονίας”.
Όταν γεννήθηκε ο Δίας από τη Ρέα, στο όρος Δίκτη, στο Δικταίο άνδρο, οι θυγατέρες του Κουρήτα Μελισσέα, η Ίδη και η Αδράστεια, τον τάιζαν με μέλι και βασιλικό πολτό, ενώ η Αμάλθεια (κατσίκα) τον θήλαζε με το γάλα της.
Κατά μια άλλη μυθολογική εκδοχή, φημολογείται ότι ο Κρόνος, καθώς κυνηγούσε την Αμάλθεια για να της πάρει τον Δία, έρεε γάλα από τούς μαστούς της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο αστρικός Γαλαξίας.
Ετυμολογώντας την λέξη "Αμάλθεια", προκύπτει από το α=στερητικό+μάλθος=έλλειψη, στέρηση. Επομένως η αμάλθεια υποδηλώνει την μη στέρηση, άρα την αφθονία, την πληρότητα, την επάρκεια, σε ψυχοπνευματικά τάλαντα και υλικές ιδιότητες και καταστάσεις...
Ο ήρωας Ηρακλής ο πατρώος, έλαβε από τον ημίθεο Αχελώο το Κέρας της Αμαλθείας, από το οποίο προέρχονταν αγαθά σε αφθονία, χυμοί, νέκταρ, μέλι κα. Αργότερα, ο Ηρακλής προσέφερε το κέρας της Αμάλθειας στους Καλυδωνίους και λατρεύτηκε ως θεός της ευφορίας, η οποία δύναται να επιτευχθεί με την ορθολογική διευθέτηση των υδάτων που αποτελούν πηγή δημιουργίας και ζωής. Το Κέρας της Αμαλθείας το κρατά επίσης και ο Πλούτωνας στο χέρι του, καθώς ο Ηρακλής τον κουβαλά στην πλάτη του για να τον ανεβάσει στον επάνω κόσμο.
Κατά τη φοβερή διαμάχη που είχε ο Δίας με τους Τιτάνες, είχε ανάγκη από μία κατάλληλη ασπίδα που θα τον καθιστούσε άτρωτο και θα προκαλούσε δέος. Αυτή την ασπίδα την είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας, καθώς όταν η κατσίκα πέθανε από γήρας, ο Δίας από ευγνωμοσύνη και για να την τιμήσει την μετέτρεψε σε αστερισμό, το δε δέρμα της το έδωσε στον Ήφαιστο για να κατασκευάσει την παντοδύναμη ασπίδα του.
Την αδιαπέραστη από βέλη αυτή ασπίδα, πάνω της ο Ήφαιστος προσάρτησε το κεφάλι της Μέδουσας, που όποιος την αντίκριζε γινόταν πέτρα. Πολύ αργότερα, ο Δίας έδωσε την ασπίδα του, ή αλλιώς ‘’αιγίδα’’ (από τη λέξη αίγα=κατσίκα), στην κόρη του Αθηνά, θεά της σοφίας. Όποιος την κρατούσε ήταν προστατευμένος. Γι’ αυτό και έως σήμερα έχει επικρατήσει η έκφραση ότι αυτή η δραστηριότητα ή αυτό το πρόγραμμα "τελεί υπό την αιγίδα” που σημαίνει “κάτω από την προστασία”.
Την ίδια ασπίδα χρησιμοποίησε ο Δίας όταν διεκδίκησε την εξουσία από τον πατέρα του τον Κρόνο. Σύμφωνα με τον μύθο, η Τιτανομαχία κατέληξε στην επικράτηση του Δία και των αδελφών του, των θεών του Ολύμπου και στην εκθρόνιση του Κρόνου, λαμβάνοντας τέλος η παρακμιακή κοσμοπολιτεία του...
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...