Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ HALLOWEEN

Ζώντας σε μία κοινωνία παραδομένη στην ολοκληρωτική εκκοσμίκευση και στον άκρατο υλισμό, ελάχιστοι πλέον είναι εκείνοι που εμβαθύνουν στην ουσία των επετείων και των εορτασμών, αδυνατώντας όχι μόνο να συλλάβουν, αλλά και να υποθέσουν απλώς τη μεγαλειώδη σημασία που κατέχουν ως αντανάκλαση των κοσμικών δρωμένων. Καθώς εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν στον εορτασμό του Halloween τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις αρχαίες Κελτικές ρίζες του, αναγόμενο στο φεστιβάλ Samhain. Στην Κελτική Ιρλανδία περίπου 2.000 χρόνια πριν, το Samhain αντιπροσώπευε τη διαίρεση του έτους μεταξύ του φωτεινότερου μισού (Καλοκαίρι) και του σκοτεινότερου μισού (Χειμώνας). Κατά τη διάρκεια του Samhain, το πέπλο μεταξύ αυτού του κόσμου και του υπερβατικού κόσμου λεπταίνει, επέρχεται σύγκλιση ουρανού και γης, επιτρέποντας στα πνεύματα να διέλθουν το κατώφλι των εγκοσμίων και αντιστρόφως....
Πρόκειται για μία εορτή συνυφασμένη προς την προγονική κληρονομιά. Οι πρόγονοι της οικογένειας τιμώνται και προσκαλούνται στο σπίτι, ενώ τα επιβλαβή πνεύματα απομακρύνονται. Οι φωτιές και τα φαγητά, οι επευθυμίες και ο χορός, κατέχουν δεσπόζοντα ρόλο σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το Samhain συνιστά έναν εορτασμό που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα ή το "σκοτεινότερο μισό" του έτους. Χρονικά εντοπίζεται ανάμεσα στην φθινοπωρινή Ισημερία και το χειμερινό Ηλιοστάσιο. Παραδοσιακά, γιορτάζεται από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, καθώς η μέρα των Κελτών αρχίζει και τελειώνει κατά το ηλιοβασίλεμα.   
Το Samhain, είναι η γιορτή των νεκρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, η φυσική τάξη της ζωής έρχεται αντιμέτωπη με το χάος και ο γήινος κόσμος των ζωντανών διαπλέκεται με τον κόσμο των νεκρών.  
Οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι νεολιθικοί, ευθυγραμμίζουν τα μνημεία τους με τις μεγάλες ηλιακές εκδηλώσεις, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, την Εαρινή ισημερία, το Θερινό Ηλιοστάσιο και την Φθινοπωρινή Ισημερία. 
Ο Χριστιανισμός ενσωμάτωσε την τιμητική των νεκρών στο χριστιανικό ημερολόγιο με όλους τους Αγίους την 1η Νοεμβρίου, ακολουθούμενη από των Αγίων Πάντων στις 2 Νοεμβρίου. Τα κοστούμια και οι μάσκες για την αποφυγή των επιβλαβών πνευμάτων, επέζησε και διαιωνίστηκε ως έθιμα της αποκριάς. 
Οι Ιρλανδοί μετανάστευσαν στην Αμερική σε μεγάλους αριθμούς κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πείνας στην Ιρλανδία κατά τη δεκαετία του 1840. Οι Ιρλανδοί έφεραν τις παραδόσεις τους στην Αμερική, όπου σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του έτους το Halloween. Μέσα στο χρόνο άλλες παραδόσεις έχουν αναμειχθεί σε αυτές τις Απόκριες, για παράδειγμα η αμερικανική παράδοση του χρόνου συγκομιδής και της κοπής της κολοκύθες.
Οι περισσότεροι λαοί γνωρίζουν το Samhain ως Απόκριες, αλλά για πολλούς σύγχρονους φυσιολάτρες, το Samhain θεωρείται ημέρα ιερή για να τιμήσει τους προγόνους που ήρθαν πριν από εμάς, ξεκινώντας τη σκοτεινή εποχή του χρόνου. Είναι μια εξαιρετική στιγμή επικοινωνίας με τους ανώτερους πνευματικούς κόσμους, επειδή είναι η εποχή που το πέπλο μεταξύ αυτού του κόσμου και του γήϊνου είναι στο λεπτότερο του.
Το ηλιοβασίλεμα στο Samhain είναι η αρχή της Κελτικής Πρωτοχρονιάς. Ο παλιός χρόνος έχει περάσει, η συγκομιδή έχει συγκεντρωθεί, βοοειδή και πρόβατα έχουν εισαχθεί από τα χωράφια, και τα φύλλα έχουν πέσει από τα δέντρα. Η γη αργά αρχίζει να πεθαίνει γύρω μας ώστε και πάλι την κατάλληλη ώρα, να αναγεννηθεί...
Καθώς προχωρούμε στην κατανόηση της προγονικής γραμμής μας, αντιλαμβανόμαστε ότι η ενέργεια που ενσωματώνουμε έχει μεταβιβαστεί και εκφράζεται διαμέσω ημών στις επόμενες γενιές.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΔΥΤΟΝ  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...