Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ Η΄ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΣΤΕΜΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ...


O Πλάτων στην "Πολιτεία" του ανέφερε ότι η διακυβέρνηση των πόλεων-κρατών θα αποκτήσει χαρακτήρα ευνομίας, όταν οι φιλόσοφοι καταστούν βασιλείς, είτε οι βασιλείς γίνουν φιλόσοφοι. Μέσα στην ατέρμονη πορεία του ιστορικού γίγνεσθαι, ανεφάνησαν ηγέτες που διέθεταν τα στοιχεία και τις προδιαγραφές ενός "πεφωτισμένου βασιλέα" ή αλλέως ενός "εστεμμένου φιλοσόφου" και ευεργέτησαν τις περιοχές όπου άσκησαν τα καθήκοντά τους.
Ένας από αυτούς τους εστεμμένους φιλοσόφους, εμβριθής γνώστης της αρχαίας ελληνικής γραμματειας και φιλοσοφίας, μύστης πραγματικός, υπήρξε και ο Μάρκος Αυρήλιος...  Ένας αυτοκράτορας έμπλεος πνευματικότητος, διακατεχόμενος από βαθειά αίσθηση του καθήκοντος, με αυστηρή προσήλωση στην ουσία της ζωής...
Συνέγραψε σειρά παραινέσεων και συμβουλών οι οποίες διατυπώθηκαν μέσα από το έργο του «Τα Εις Εαυτόν» για μια ζωή στηριγμένη στη διάνοια, στον λόγο και στην εντιμότητα, συνιστώντας αληθινό οδηγό τόσο στον καθημερινό όσο και στον πολιτικό βίο. Βαθύς γνωστής της φύσεως του ανθρώπου, ο Μάρκος Αυρήλιος έθεσε το ερώτημα που προέταξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζουν οι άνθρωποι;».   
Ας δούμε μερικές θέσεις του Μάρκου Αυρήλιου και τη συνάφεά τους με τη σημερινή πραγματικότητα. Γράφει ο φιλόσοφος-αυτοκράτορας «Τείνει να σε παρασύρει η επιθυμία για δόξα; παρατήρησε με πόση ταχύτητα ξεχνιούνται τα πάντα. παρατήρησε το χάος της αιωνιότητας πριν και μετά από σένα, τον κενό αντίλαλο των επευφημιών, το ευμετάβλητο, το άκριτον εκείνων που δείχνουν να σε παινεύουν και τη μικρότητα του τόπου μες στον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά. Μην ξεχνάς να καταφεύγεις σε τούτο το χωραφάκι του εαυτού σου, και πάνω από όλα, ούτε να παρασύρεσαι ούτε να εντείνεις υπερβολικά τις προσπάθειες σου! Να είσαι ελεύθερος και ν’ αντικρίζεις τα πράγματα σαν άντρας, σαν άνθρωπος, σαν πολίτης, σαν υπεύθυνο ον». 
Προτροπή στον ηγέτη και ακολούθως στον καθένα μας: όλα χάνονται, μόνο η ψυχή που είναι ελεύθερη, που αγωνίζεται να ενωθεί με το θείο, τη Φύση, το σύμπαν φτάνει στην αρμονία και την αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα χάνονται και εκλείπουν.
«Γρήγορα όλα ξεθωριάζουν, γρήγορα τα σκεπάζει η λησμονιά. Και μιλάω για ανθρώπους με λάμψη θαμαστή (Σκιπίωνα, Κάτωνα, Αύγουστο, Αδριανό, Αντωνίνο Πίο. Τι σημάνει τέλος πάντων αυτό το αείμνηστος; Μια σκέτη ματαιότητα. Λοιπόν, σε τι αξίζει ν’ αφοσιωθούμε; Στα ακόλουθα: σκέψεις γεμάτες δικαιοσύνη, πράξεις ανιδιοτελείς, λόγος που δεν αναδεικνύεται ψεύτικος, ψυχική διάθεση που θα καλοδέχεται οτιδήποτε συμβαίνει ως κάτι αναγκαίο και συγγενικό μ’ εμάς, ως κάτι που απορρέει από την ίδια αρχή και την ίδια τη γη». Μείνετε πιστοί στην αρετή, ως μοναδικό τρόπο ζωής που οδηγεί στην τελειότητα, στην πρόσφορα, στην ηπιότητα.
Ο Μάρκος Αυρήλιος έχει παράλληλα την παρρησία να διακηρύξει τη βαθιά του θρησκευτικότητα. Αναγνωρίζει από την άλλη τη ματαιότητα της εξουσίας, το άχθος που έχει η αντιμετώπιση των κρατικών υποθέσεων. Αγωνίζεται ώστε να μην αλλοτριωθεί, να μην του θολώσει η εξουσία τον νου. Αυτό που μετρά για τον ίδιο είναι η δικαιοσύνη του κυβερνήτη. Αυτή μπορεί να «διαχυθεί» στον κόσμο και να οδηγήσει έτσι στην αληθινή ευδαιμονία. Φυσικά, παρουσιάζει τον τρόπο, που δεν είναι άλλος παρά η συνεχής άσκηση των αρετών από τον ηγεμόνα και από τον πολίτη. Η καλοσύνη, οι καλές πράξεις δίνουν αξία στον άνθρωπο «Όπως το άλογο που τρέχει, ο σκύλος που βρίσκει τα χνάρια, η μέλισσα που έφτιαξε μέλι, έτσι κι ο άνθρωπος που έκανε το καλό δεν το μελετάει” μόνο προχωράει το αμπέλι, που όταν φτάσει η εποχή, ξαναβγάζει και προσφέρει τον καρπό του».
«Γιατί να συγχύζουν οι άξεστοι και οι αμαθείς τον καλλιεργημένο και τον ειδήμονα; Λοιπόν, ποια ψυχή είναι καλλιεργημένη και σοφή; Εκείνη που γνωρίζει την αρχή και τον σκοπό, τον Λόγο που διαπερνά όλη την ύλη και με του κύκλου τα καθορισμένα γυρίσματα κυβερνά το σύμπαν στους αιώνες».  
«Σε ένα μόνο να βρίσκεις τέρψη και ανάπαυση: να περνάς από τη μια κοινωφελή πράξη στην άλλη, έχοντας στο νου σου τον θεό». «Κοίταξε μην παραγίνεις Καίσαρας, μην εμποτιστείς μ’ αυτό το πνεύμα ” γιατί μπορεί να το πάθεις. Κράτησε λοιπόν τον εαυτό σου απλό, απροσποίητο, φιλοδίκαιο, σεμνό, θεοσεβή, καλοπροαίρετο, στοργικό, ακλόνητο στα καθήκοντά του. Προσπάθησε να μείνεις τέτοιος όπως σε διαμόρφωσε η φιλοσοφία».
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΔΥΤΟΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...