Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ...

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήσαν πνευματόδοξοι και φυσιολάτρες. Στο πλαίσιο αυτό, τιμούσαν με τη δέουσα θεοσέβεια τις θεότητες εκείνες που κατείχαν ρόλο εποπτικό ως προς την λειτουργία των νόμων της φύσεως. 
Μία εξ αυτών των αγροτικών λεγομένων Εορτών, η οποία ελάμβανε χώρα προς τιμήν της Δήμητρος Θεσμοφόρου και της Κόρης-Περσεφόνης, ήταν τα επονομαζόμενα "Θεσμοφόρια".
Στην εορτή αυτή μετείχαν κατ΄ αποκλειστικότητα γυναίκες παντρεμένες, διαλαμβάνοντας ο εορτασμός πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων τελετουργικών, ως και μυητικών δρωμένων. Η εορτή έλκει την ονομασία της εκ του "θεσμού", διότι ο πυρήνας της εορτής σχετιζόταν άμεσα προς την καθιέρωση των αναγκαίων θεσμών για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, την εξημέρωση των συμπεριφορών και την χαλιναγώγηση των παθών, επιδιώξεις οι οποίες επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των προγόνων μας, δια της επιβολής των συνηθειών του αγροτικού βίου.
Σύμφωνα με την μαρτυρία του Διοδώρου του Σικελιώτου (Α, 14), οι αρχαίοι πρόγονοί μας επιδείκνυαν ιδιαίτερο σεβασμό προς την Δήμητρα: «διό καί τούς παλαιούς Ἕλληνας τήν Δήμητραν θεσμοφόρον ὀνομάζειν, ὡς τῶν νόμων πρῶτον ὑπό ταύτης τεθειμένων».
Τα θεσμοφόρια είχαν πανελλήνια αίγλη, ωστόσο τα αθηναϊκά θεσμοφόρια τελούνταν για να τιμήσουν την Θεά Δήμητρα. Τα Θεσμοφόρια είχαν συνάφεια προς την εορτή των Σκιροφορίων, στην διάρκεια της οποίας απέθεταν ομοιώματα φιδιών αλλά και γεννητικών οργάνων σε χάσματα επί του εδάφους. Είναι προφανές ότι τα ιερά αυτά αντικείμενα, "γονιμοποιούσαν" σε συμβολικό επίπεδο τη γη...
Στην διάρκεια των Θεσμοφορίων, συγκέντρωναν αυτά τα αντικείμενα, και τα μετέφεραν στον βωμό της Δήμητρος επί του Θεσμοφορίου, προκειμένου να γίνει χρήση τους σε τελετουργία με γονιμικό υπόβαθρο.
Η τελετουργική εκείνη ομάδα των γυναικών η οποία αναλάμβανε να φέρει σε πέρας αυτό το μυστηριακό δρώμενο, είχε μέλη επιλεγμένα που ονομάζονταν "αντλήτριες", κι αυτό διότι "αντλούσαν" τα ιερά αντικείμενα εκ των χασμάτων, τα δε μέλη της όφειλαν αποχή από τα αφροδίσια για τρεις τουλάχιστον ημέρες, ενόσω διαρκούσαν τα δρώμενα... Οι δε ιέρειες της Θεσμοφόρου Δήμητρος, παρέμειναν ισοβίως άσπιλες και παρθένες.
Η διάρθρωση των δρωμένων των Θεσμοφορίων είχε ως ακολούθως:
- Την πρώτη ημέρα συνετελείτο η λεγόμενη «Άνοδος». Κατά την διάρκεια δε αυτής, οι γυναίκες ανέβαιναν στο Θεσμοφόριο (πιθανολογείται ότι αυτό βρισκόταν πλησίον του Ελευσινίου, στη βόρεια κλιτύ του βράχου της Ακρόπολης), όπου και κατασκήνωναν.
- Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι επιφορτισμένες με το ιερό καθήκον της τελέσεως των θεσμοφορίων γυναίκες, υποβάλλονταν σε αποχή από την βρώση, ενώ μετέρχονταν "γεφυρισμών", δηλ. εξέφεραν άσεμνα λόγια η μία προς την άλλη, αναφερόμενες σε γονιμικές διεργασίες, καθώς η Θεά Δήμητρα Θεσμοφόρος ταυτιζόταν με την προστασία του Γάμου και της Μητρότητος.
- Την τρίτη ημέρα η εορτή κορυφωνόταν, αναπέμποντας ταυτόχρονα υμνητικά εγκώμια προς την γονιμοποίηση και την ευημερία των οικογενειών τους. Στη γιορτή αυτή αναφέρεται και η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες». Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των Θεσμοφορίων, επιβάλλονταν και ποινές σε ανίερες γυναίκες που επιδίδονταν σε μοιχείες και ατίμαζαν τον θεσμό του γάμου. Με αφορμή αυτή την καταγραφή, αντιλαμβανόμαστε την υψηλή ηθική συνείδηση που διακατείχε τους προγόνους μας.
Η φυσιολατρική διάσταση της Ελληνικής Θρησκείας, ιδίως σε ό,τι αφορά το μυστηριακό της υπόβαθρο, που ήταν και το πλέον ουσιαστικό, είναι ανυπέρβλητη...
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...