Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΙΝΩΪΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ...

Ο ελλαδικός χώρος, χώρος ανθρωπογενέσεως, όπως έχει καταδειχθεί από ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές έρευνες, υπήρξε τόπος λατρείας του Ήλιου από το απώτατο παρελθόν.
Σε επίρρωση αυτής της διαπιστώσεως, επισημαίνεται ότι στον χώρο της Αιγηίδος, είναι συχνός ο προσανατολισμός λατρευτικών χώρων, ναών και οικοδομημάτων αυτοκρατορικών προς το μέρος όπου ανατείλει ο Ήλιος. 
Σύμφωνα με τον διαπρεπή ερευνητή και αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο, τα δωμάτια λατρείας στο ανάκτορο της Κνωσού διέθεταν ηλιοκεντρικό προσανατολισμό καθώς ήσαν στραμμένα προς τον ανατέλλοντα ήλιο. Την θεωρία του ήρθαν να ενισχύσουν οι Blomberg και Henrikkson, αποδεικνύοντας ότι ο ήλιος κατά την ανατολή του, την περίοδο των Ηλιοστασίων, φώτιζε στο τέλος του διαδρόμου των Οικιακών Πινακίδων μία κοίλη λίθο η οποία όταν περιείχε νερό δημιουργούσε αντανακλάσεις στον τοίχο. Οι αντανακλάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν για εξαγωγή συμπερασμάτων ημερολογιακού περιεχομένου. 
Ανάλογες διαπιστώσεις, σχετιζόμενες προς την αλληλεπίδραση των αιθουσών λατρείας των ανακτόρων με τον ήλιο συναρτήσει του προσανατολισμού τους, έγιναν και για τα ανακτορικά συγκροτήματα των Μαλλίων, της Φαιστού, της Ζάκρου και των Γουρνιών με εκπληκτικά συμπεράσματα. 
Ιχνηλατώντας την ερευνητική διαδρομή του Έβανς, πολλοί νεώτεροι μελετητές ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν τα παραμένοντα μυστήρια που άφησε ο Μινωικός πολιτισμός. Θα αποτελούσε παράλειψη αν, μέσα σε αυτή την ηλιακή ανασκόπηση, δεν υφίστατο αναφορά σε όσα δεδομένα σχετίζονται άμεσα με την ηλιακή λατρεία καθώς και στα σύμβολα δια των οποίων απεικονίζονται.
Ο Ταύρος αποτελεί μια σημαντική μορφή στην ελληνική μυθολογία που παραπέμπει σε μυστηριακά δρώμενα. Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στην μυθολογία, παρατηρούμε τον Ταύρο να εμφανίζεται στον χώρο της Κρήτης μέσα από την ιστορία της Πασιφάης. Χαρακτηριζόμενη και «ολόφωτη», η Πασιφάη, κόρη του θεού Ήλιου και σύζυγος του θρυλικού βασιλιά Μίνωα, εμφανίζεται υποκινούμενη από τον θεό Ποσειδώνα να ερωτεύεται έναν ταύρο που ο θεός είχε αποστείλει ως σημάδι επικυριαρχίας του Μίνωα σε ολόκληρη τη Κρήτη. 
Η Πασιφάη ταυτίζεται με την Σελήνη και ο ταύρος συσχετίζεται με τον Ήλιο και τον Ουρανό, ενώ η ένωσή τους συμβολίζει τη σύζευξη του φεγγαριού και του ηλίου. Ο Μινώταυρος, ονομαζόμενος και «Αστερίων», ταυτίζεται με τον έναστρο ουρανό.  Σύμφωνα με τον Nilson, το νεοσσό μοσχάρι αποτελεί σύμβολο του ανατέλλοντος ηλίου, γεγονός που ενισχύει τον συσχετισμό της απεικονίσεως του ταύρου με ηλιακή θεότητα. 
Τα Κέρατα του Καθαγιασμού, όπως χαρακτηρίστηκαν από τον Evans, αποτελούν ένα πολύ συχνό εύρημα στο Κρητικό έδαφος είτε στην μορφή μικρών σφραγίδων είτε σε αυτή μεγαλιθικών ομοιωμάτων σε στέγες κτιρίων, τάφους και ιερά. Πολλές φορές, ήταν κατασκευασμένα από πηλό ενώ επίσης είναι αρκετά συνηθισμένες οι απεικονίσεις τους σε μινωικές λάρνακες. 
Από τον ίδιο τον Evans ερμηνεύτηκαν ως ιερά κέρατα τα οποία προσέδιδαν μυστηριακό χαρακτήρα στα αντικείμενα που περιέβαλλαν, αφού ανήκαν στο ιερότερο ζώο, τον ταύρο.  
Το σημαντικότερο από όλα τα σύμβολα είναι αυτό του διπλού πελέκεως, γνωστού και ως λάβρυς. Είτε από χρυσό, είτε απεικονιζόμενο σε λατρευτικές παραστάσεις ανάμεσα σε κέρατα ταύρου, είτε συνδυασμένο με άλλα σημαντικά σύμβολα δημιουργώντας διάφορες παραστάσεις, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο συχνά ανασκαφικά ευρήματα στον μινωικό χώρο. 
Ο Nilsson υποστήριξε την πρακτικότητα της χρήσης του πέλεκυ ως θυσιαστικό μέσο στις ιεροτελεστίες. Ο διπλός πέλεκυς αντιπροσωπεύει τον αναδυόμενο ήλιο από τον ορίζοντα. Η απεικόνιση του πέλεκυ σε ιεροτελεστίες αφιερωμένες στον ήλιο και την σελήνη, η περιβολή του κόσμου από αυτό και η ανάμειξη του με σύμβολα της ζωής και της αναγέννησης σε συνάρτηση με το ότι παρουσιάζεται συχνά ανάμεσα στα κέρατα του Καθαγιασμού, τα οποία ερμηνεύθηκαν ως βουνό, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα που συμβολικά ενώνει μεταξύ τους τον πάνω και τον κάτω κόσμο. 
Ο Ρόδακας απεικονίζεται συνηθέστερα σε παραστάσεις γλυπτού διακόσμου αλλά περισσότερο στον ζωγραφικό διάκοσμο ταφικών στηλών και μνημείων. Η πιο δημοφιλής του εμφάνιση, είναι αυτή στον δίσκο της Φαιστού. Η σημασία του έγκειται στην απεικόνιση του στις παραστάσεις με ηλιακά σύμβολα. Πιο συγκεκριμένα σε μία λατρευτική παράσταση από ένα δαχτυλίδι στην Τίρυνθα, ο ρόδακας απεικονίζεται να περιβάλλει την σκηνή, η οποία έχει συσχετιστεί με ιεροτελεστία αφιερωμένη στον ήλιο καθώς ψηλότερα από την κυρίως σκηνή, και πάνω από την γραμμή του ορίζοντα, απεικονίζονται ο ήλιος με την σελήνη σαν να «επιβλέπουν» το δρώμενο. 
Το σύμβολο του ρόδακα εμφανίζεται επίσης και στην Κνωσό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της παρουσίας της στην Αίθουσα του θρόνου, η οποία ταυτίζεται με αίθουσα λατρείας.
Ι. ΛΑΜΠΑΔΙΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...