Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...

Το φιλμάκι που προηγείται, πρόκειται για μία κατατοπιστική ταινία-ντοκυμανταίρ που ρίχνει φως στο αποσιωπημένο, εν πολλοίς, σπήλαιο των Πετραλώνων και στην εξεύρεση σε αυτό του Αρχανθρώπου, ανακάλυψη που κατέχει "κομβικό" χαρακτήρα στην έρευνα για την Ελληνική Πρωτοϊστορία και την ιστορική αναθεώρηση...
Πλησίον της κοινότητος Πετράλωνα, σε απόσταση 800 μέτρων από το χωριό και σε υψόμετρο 250 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, ευρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Ανακαλύφθηκε το 1959 τυχαία, από κατοίκους του χωριού που αναζητούσαν πηγές ύδατος. Ονομάστηκε ''Κόκκινες πέτρες'' από το κοκκινωπό χρώμα που χρωματίζει τους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς του εντός του.
Εντός του σπηλαίου αυτού λοιπόν, ένα έτος αργότερα,  το 1960, ανακαλύφθηκε κρανίο ανθρώπου ηλικίας 25-35 ετών, μεγάλη σχετικά ηλικίας για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, λαμβανομένου υπόψιν ότι ο μέσος όρος ζωής ήταν την περίοδο εκείνη περί τα 18-20 χρόνια. Ανήκει σε τύπο αρχανθρώπου (δηλαδή όρθιου ανθρώπου), ευρισκομένου σε μεταβατικό στάδιο εξελίξεως από τον Homo erectus προς τον Homo sapiens neandertalensis. 
Το κρανίο εντοπίστηκε στο 11ο στρώμα του σπηλαίου που σχηματίστηκε σε μια πολύ ψυχρή περίοδο, την επονομαζόμενη Κρήνεια περίοδο. Ήταν καλυμμένο με σταλαγμίτη και το σημείο όπου εντοπίστηκε, ονομαζόμενο ''Μαυσωλείο'', αποτελεί το στεγνότερο μέρος της σπηλιάς και παρέμενε λίγο πιο ζεστό. Στο χώρο του ''Μαυσωλείου'' βρέθηκαν διασκορπισμένες οστέϊνες βελόνες που πιθανότατα χρησιμοποιούσε ο αρχάνθρωπος για να στηρίζει τα δέρματα γύρω από το σώμα του και ίχνη φωτιάς την οποία άναβε για να ζεσταθεί και να ψήνει την τροφή του. Ακόμη βρέθηκαν πολλά λίθινα και οστέϊνα εργαλεία, με τη χρήση των οποίων αναζητούσε τα θηράματά του. 
Οι χώροι της σπηλιάς χρησίμευσαν ως τόπος διαμονής των ανθρώπων, όταν άρχισε η περίοδος των παγετώνων. Σύμφωνα με έρευνα του Άρη Πουλιανού, που διεξήγαγε έρευνες στο σπήλαιο και χρονολόγησε τα ευρήματα με τη μέθοδο της στροφορμής ηλεκτρονίων, ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων έζησε πριν από 700.000 χρόνια, ενώ τα ίχνη φωτιάς είναι περίπου 1.000.000 χρόνων και θεωρούνται τα αρχαιότερα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα πάνω στη γη.
Στο θάλαμο του σπηλαίου που ονομάστηκε ''Νεκροταφείο γιγάντων'' ανακαλύφθηκαν οστά προερχόμενα από 14 διαφορετικά είδη σαρκοβόρων ζώων, όπως μεγαλόσωμης αρκούδας, πάνθηρα, λιονταριού, ύαινας, λύκου, ρινόκερου, ελαφιού και τρωκτικών που σήμερα δεν υφίστανται πλέον στη Χαλκιδική. 
Φυσικά τα εν λόγω ευρήματα καθώς και όλα όσα άλλα είδαν το φως της έρευνας ανά τον ελλαδικό χώρο, κονιορτοποιούν πλήρως τις βιβλικές εκδοχές περί "δημιουργίας του κόσμου" εντός 7 ημερών περί το 6.500 π.Χ.!!
Εκτός από τη μεγάλη σπουδαιότητα που παρουσιάζει το σπήλαιο από παλαιοντολογική άποψη, οι χώροι του παρουσιάζουν ενδιαφέρον και από πλευράς σταλαγμιτικού διακόσμου. Τους θαλάμους του στολίζουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες με διάφορους χρωματισμούς και σε ποικίλα μεγέθη. Στη ''Μεγάλη αίθουσα'' και στον ''Θάλαμο των ελάτων'' συναντάμε σταλαγμίτες ογκώδεις, ενώ στον ''Διάδρομο των νάνων σταλαγμιτών'' παρατηρεί κανείς μικρούς ακανθωτούς σταλαγμίτες, μεγέθους λίγων μόνο εκατοστών, γι΄ αυτό και ονομάστηκαν ''νάνοι''. Στο ''Θάλαμο των ριζών'' υφίστανται λεπτές ρίζες πριναριών που έχουν εισχωρήσει από το έδαφος μέσα στη σπηλιά σχηματίζουν ένα δίχτυ που καλύπτει τους σταλακτίτες. Ακόμη εντυπωσιάζει η ''χρυσή βροχή'', δηλ. πολύ λεπτοί σταλακτίτες που θυμίζουν τις σταγόνες της βροχής.

Το σπήλαιο διατηρεί μέση θερμοκρασία όλο το χρόνο περί τους 16 βαθμούς C. Είναι επισκέψιμο και η περιηγητική διαδρομή που έχει διαμορφωθεί έχει εύρος 2 χιλιομέτρων. Σε αίθουσές του έχουν τοποθετηθεί προπλάσματα αρχανθρώπων. Επιπροσθέτως, τον Σεπτέμβριο του 1996 ο παλαιοντολόγος Άρης Πουλιανός ανεκάλυψε στην Χαλκιδική κνήμη ανθρώπου, δίπλα σε πρωτόγονα εργαλεία. Η κνήμη ανήκε σε όρθιο άνθρωπο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν εχέφρων νοήμων και διέθετε γνωστικές ικανότητες, όπως π.χ. το να κατασκευάζει εργαλεία. Η ηλικία αυτού του ανθρωπίδα ανάγεται σε περίπου 11-12 εκατ. χρόνια, καθιστώντας τον ελλαδικό χώρο τόπο ανθρωπογενέσεως της Λευκής Φυλής, καθ΄ ότι η «Λούσυ» που εντόπισε ο Βρεττανός Λήκυ στην Τανζανία, είναι χρονικά μεταγενέστερη, αναγόμενη στην ηλικία των 7,5 εκατομμυρίων ετών. 
Στα Γρεβενά, επίσης, πλησίν της κοινότητος "Περδίκκα" βρέθηκε σκελετός ελέφαντα 3 εκατ. ετών πού είχε πεθάνει με όχι φυσιολογικό τρόπο (θύμα κτυπημάτων από λίθινα εργαλεία). 
Στό σπήλαιο λοιπόν των Πετραλώνων Χαλκιδικής ευρέθη ό Αρχάνθρωπος με ύψος 1,5μ και με όρθιο σκελετό. Οι Αρχάνθρωποι έζησαν στο σπήλαιο για 1 εκατ. περίπου χρόνια. Κατέφυγαν σε αυτό πριν 1.700000 χρόνια όταν το κλίμα της γης ψυχράνθηκε και εξήλθαν πριν 600.000 χρόνια.  Ο Πουλιανός απεφάνθη πως ο αρχάνθρωπος ήταν δεξιόχειρας, και επειδή το εγκεφαλικό κέντρο της ομιλίας και της δεξιοχειρίας είναι το ίδιο, δυνάμεθα να υποθέσουμε ότι ο αρχάνθρωπος μιλούσε. Ο Πουλιανός ανακάλυψε οστά άλλων 10 αρχανθρώπων και ίχνη φωτιάς στα κατώτατα στρώματα του δαπέδου του σπηλαίου που είναι ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών.
Την δεκαετία του 1960 ό Δ. Θεοχάρης ξεκίνησε έρευνες στην Θράκη και στον Έβρο. Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί παλαιολιθικές θέσεις σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα. Ε Ελλάς είναι κατοικούμενη αδιαπτώτως επί 12-11 εκατομμύρια χρόνια. Στήν Θράκη μόνο από επιφανειακές έρευνες έχουν ανακαλυφθεί 23 παλαιολιθικές θέσεις, κυμαινόμενες χρονικά μεταξύ 200.000-35.000 ετών. 
Στην Θεόπετρα Τρικάλων έχουν εντοπισθεί εντός σπηλαίου κατάλοιπα οικισμού αναγόμενου στο 50.000 π.Χ., παρουσιάζοντας επίσης ίχνη πρώϊμης καλλιέργειας της γης. Πέραν αυτών, τα ευρήματα στο σπήλαιο Φράχγθι, ο λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριές, τα ευρήματα στην περιοχή Μηλεές στην Μακεδονία, πρωτοϊστορικά ευρήματα ανά την ελλαδική επικράτεια, υποδεικνύουν τις απώτατες καταβολές της φυλής μας και την μακραίωνη ιστορία του τόπου μας... 
Ευρήματα τα οποία ανατρέπουν ολοσχερώς τα συμβατικά ψεύδη της κατεστημένης "ιστορίας", ευρήματα και τεκμήρια τα οποία το κατεστημένο αποσιωπά πλήρως... Εάν ασχοληθεί κανείς με τις δικαστικές διενέξεις που αντιμετώπισε ο Πουλιανός και που αναγκαστικά μετείχε με το ελλαδικό κράτος που επιχείρησε να τον αποκλείσει από τις έρευνες και να του αφαιρέσει τα τεκμήρια των ανακαλύψεών του, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πολλά περί των σκοπιμοτήτων που αιωρούνται γύρω από ζητήματα μείζονος σημασίας που αποδεικνύουν την πρωτοκαθεδρία των γηγενών στην περιοχή... Όλως τυχαίως... ο Πουλιανός αντιμετώπισε την αποβολή του από το σπήλαιο ύστερα από την καταγγελία της συμβάσεως που είχε συνάψει με τον ΕΟΤ. Παρ΄ ότι ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις του έκρινε καταχρηστική την καταγγελία της συμβάσεως, επαναφέροντας τον Άρη Πουλιανό και την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στο σπήλαιο το 1995, και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1998 και το 2002, ωστόσο επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου το 2003, λύθηκε αυτοδίκαια η σύμβαση του ΕΟΤ και το σπήλαιο υπήχθη στο Υπουργείο Πολιτισμού που συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Εκδικάστηκε εκ νέου αναστολή, με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά τον Ιανουάριο του 2011, επανεκτίμησε την απόφασή του τελεσιδικώντας εις βάρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας και του Άρη Πουλιανού για το σπήλαιο Πετραλώνων αλλά και τις εγκαταστάσεις του ευρύτερου χώρου. Έκτοτε, ο αρχάνθρωπος αγνοείται...
Όλως τυχαίως, ο Βενιζέλος είχε διαδραματίσει, από κοινού με τον μορφωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Κάϊρο Μοσκώφ, αρνητικό ρόλο στην διακοπή της αδειοδοτήσεως των ερευνών της Λ. Σουβαλτζή στην όαση Σίουα...
Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...