Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΜΥΗΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ...

Ο Φοίνικας, από το απώτατο παρελθόν, αποτελεί ένα μυθικό πουλί, οι θρύλοι και οι δοξασίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το οποίο, είναι συνυφασμένοι με μεταφυσικές αντιλήψεις με άξονα την εκπύρωση και την αναγέννηση. Καθόλου τυχαία δεν επελέγη από την Φιλική Εταιρεία ο Φοίνικας ως σύμβολο του Ελληνικού κράτους αναγεννώμενος εκ της κόνεώς του, υποδηλώνοντας εν προκειμένω όχι την πεποίθηση της αθανασίας της ψυχής, αλλά αναστάσεως της Πατρίδας και του ΄Εθνους μέσα απο την ίδια τους την τέφρα... 
Ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης στη σημαία του Ιερού Λόχου τον χρησιμοποίησε, ενώ ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας μεταγενέστερα τον καθιέρωσε επίσημο έμβλημα του κράτους και το απεικόνισε επάνω σα νομίσματα και σε επίσημες σφραγίδες.
Την αρχαιότερη ιστορική αναφορά στον Φοίνικα, την αντλούμε από τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο, αναγόμενη η αναφορά αυτή στον 8ο π.Χ. αιώνα. Ως σύμβολο, ο Φοίνικας ταυτιζόταν με τον Ήλιο και τον Θεό Απόλλωνα.
Ο ιστορικός Ηρόδοτος, επ΄ αυτού αναφέρει: «Δεν έχω δει ποτέ αυτό το πουλί παρά μόνο σε εικόνες. Μέρη του φτερώματός του έχουν το χρυσό χρώμα και άλλα βαθυκόκκινο και μοιάζει στο περίγραμμα και τις διαστάσεις με αετό. Το πουλί αυτό μοιάζει με μεγάλο αετό ή με ερωδιό με χρυσό και κόκκινο φτέρωμα αν και ο κινέζικος έχει πέντε χρώματα. Του αποδίδουν πολλές ηλικίες, 500, 540, 1000, 1460, 12.990 χρόνια. Αυτός είναι ο Φοίνικας που γνωρίζουμε, το πουλί που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του». Ο Φοίνικας δεν ζει με φρούτα ή λουλούδια, αλλά με μία υγρή κολλώδη ουσία, όπως το ρετσίνι, που ευωδιάζει λιβάνι.

Κατά τον Πλίνιο ένας μόνο Φοίνικας υπάρχει σ` ολόκληρο τον κόσμο. Όταν  ο Φοίνιξ έχει φτάσει σε μία ηλικία και επιθυμεί να ανανεωθεί, κατασκευάζει φωλιά με κλαδιά αρωματικών φυτών, τη γεμίζει με αρώματα, ιερά και εξαγνιστικά βότανα όπως το μύρο και  πεθαίνει και αναγεννιέται αφ΄ εαυτού. Είναι πάντα ένας κάθε φορά και κατέχει εξαιρετικές δυνάμεις εκτός από τη μοναδική του ικανότητα να είναι αθάνατος. Από τη στάχτη του ξαναγεννιέται και μεταφέρει τα λείψανα της προηγούμενης υπάρξεώς του μαζί και της φωλιάς του στην πόλη του Ήλιου για ταφή. 
Σύμφωνα με πολλές παραδόσεις έχει εξαιρετική φωνή και όταν τραγουδά ακόμα και ο Θεός Ήλιος διακόπτει την πορεία του στο ουράνιο στερέωμα με το άρμα του προκειμένου να ακούσει την γεμάτη ηδύτητα μελωδία που εκπέμπει... Κάποιες μυστικιστικές παραδόσεις συνδέουν αυτή την ωδή με το τραγούδι που ακούγεται λίγο πριν τυλιχθεί στις ίδιες του τις ιερές φλόγες, θεωρούμενο ως το "κύκνειο άσμα του". 
Από ιστορικής απόψεως, ο Φοίνικας, είναι γνωστός ως ο γιος του Κάδμου, Βασιλιά των Θηβών και ιδρυτής της Φοινίκης. 
Ο Πλατωνικός Φιλόσοφος Κέλσος, στο έργο του «Αληθής Λόγος», αναφερόμενος στον Φοίνικα, επισημαίνει: "Ένα πουλί της Αραβίας, ο Φοίνικας, κουβαλά στην Αίγυπτο τον νεκρό πατέρα του τυλιγμένο σε σμύρνα (βαλσαμόδεντρο) και τον αποθέτει στο τέμενος του ήλιου".
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φοίνικας, παρουσιάζεται αιφνιδίως πάντα από τον ανατολικό ορίζοντα κατά την διάρκεια παγιωμένων σημείων του ουρανού, προκειμένου να αναγγείλει την αρχή μιας νέας κοσμικής εποχής.
Ο αρχιερεύς των Δελφών Πλούταρχος εξηγεί, ότι όλα τα ονόματα των Αιγυπτίων Θεών είναι Ελληνικά, και τα μετέφεραν στην Αίγυπτο, από την Ελλάδα οι εκάστοτε μεταβαίνοντες στην γη υπτίως του Αιγαίου (Αίγυπτο) ΄Ελληνες, ιδίως την εποχή όπου ήταν ελληνική επαρχία. Κατ΄ επέκταση, αυτός είναι και ο λόγος που ο φοίνιξ μεταβαίνει στην Ηλιούπολη. Στην αλχημεία, ο Φοίνικας έχει ευρεία χρήση, υποδηλώνοντας το στοιχείο του πυρός. 
Σήμερα, η εμβληματική και έμφορτη συμβολισμών μορφή του Φοίνικα, απεικονίζεται σε επίσημα λογότυπα και σήματα διαφόρων Μεγάλων Στοών του Τεκτονισμού, ακριβώς λόγω του ισχυρού νοήματος που εκπέμπει σε μεταφυσικό επίπεδο.    
Ν. ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟ “ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ; Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Παρήλθαν δύο έτη από την πολύνεκρη πρόσκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ένα ζήτημα το οποίο έχει πολλές πτυχές και που προσλαμβάνει πολλές παραμέτρους και η διαλεύκανση της τραγωδίας δεν έχει επέλθει... Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη και γιατί συνέβη εκεί; Ήταν πράγματι ατύχημα, οφειλόμενο στα απηρχειωμένα συστήματα ασφαλείας του ΟΣΕ και στον ανθρώπινο παράγοντα, ή μήπως κάποιοι το “προκάλεσαν” με σκοτεινές σκοπιμότητες; Πολύ περίεργοι είναι και δύο θάνατοι που προκλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν στα Τέμπη. Του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και ενός σταθμάρχη από τον σταθμό του Βόλου... Κατά γενική ομολογία, τα Τέμπη, αν και από αισθητικής απόψεως είναι μία όμορφη τοποθεσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι κρύβει κάτι “παράξενο”, απόκοσμο, μυστηριακό... Το “στοίχειωμα” των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Οι Θεσσαλοί στην αρχαιότητα, ανά 9ετία, πραγματοποιούσαν εξαγνιστικές τ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ & Η  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ! Εν έτει 1990, ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της αυτοαποκαλούμενης "Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος" Ευστάθιος Λιακόπουλος, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό "Έρευνα", όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, είχε αναφερθεί στην επίδραση που άσκησε ο τεκτονισμός ως προς την υϊοθέτηση και εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην πολιτική λειτουργία. Ο τότε Μ.Δ. της ΕΜΣΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κοινοβουλευτισμός υπήρξε απείκασμα των τεκτονικών διαδικασιών-συνελεύσεων των τεκτόνων/οικοδόμων, εισάγοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας... Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτού, έχει δύο σκέλη: Κατά πόσο ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα, υπό την έννοια ότι η ανάδειξη εκπροσώπων έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα της αναθέσεως μίας συγκεκριμένης εντολής και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ως προς την τήρηση των κατευθυν...