Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΓΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ-ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΦΡΑΤΡΙΕΣ

Στον αρχαίο Ελληνικό Κόσμο υφίσταντο ιερατικές οικογένειες, οι οποίες λειτουργούσαν τα Μυστήρια και η διαδοχή σε αυτές είχε κληρονομικό χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών των οικογενειών διακρίνονται οι Λυκομήδες, οι Ακεστωρίδες, οι Βραγχίδες, οι Ετεοβουτάδες, οι Ευμολπίδες, οι Κήρυκες, οι Ευπατρίδες, οι Ησυχίδες, οι Κινυράδες, οι Μελαμποδίδες και άλλες, λιγότερο γνωστές Ελληνικές ιερατικές οικογένειες/αδελφότητες, στο πλαίσιο των οποίων η ιερατική ιδιότητα αποτελεί κοινό γνώρισμα της οικογένειας ή της φρατρίας  (συνεκτικός κρίκος της οποίας είναι οι δεσμοί αίματος) που μεταβιβάζεται από τον πατέρα στον υιό και ακολούθως στον εγγονό.
Στην παρούσα συνοπτική αναφορά θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις ανωτέρω  ιερατικές οικογένειες.
Με την εγκαθίδρυση ενός ιερού, η ιερατική φρατρία αποκτά εντοπιότητα, διαμορφώνοντας τον ιερό χώρο, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την ομηρική αντίληψη είναι αλληλένδετος με τον ιερέα. 'Αλλωστε η ιερότητα σε έναν χώρο δεν απονέμεται, αλλά "οικοδομείται" σταδιακά, δημιουργείται σε ενεργειακό επίπεδο από την αγνότητα των σκέψεων, των προθέσεων και την χρηστοήθεια των πράξεων. 

Οι ιερατικές αυτές αδελφότητες/φρατρίες (εκ του ομηρικού όρου φρατήρ=αδελφός), διατηρούν το δικαίωμα να μεταφέρουν το ιερό σε περίπτωση μεταβάσεώς τους σε άλλον τόπο, ως έπραξε σχετικώς το ιερατικό γένος των Βραγχίδων ιερέων, οι οποίοι μετέφεραν από τους Δελφούς στην Μίλητο το ιερό των Διδύμων,  Απόλλωνα και Αρτέμιδος. 
Ιδρυτής της ιερατικής αυτής κοινότητος υπήρξε ο Βράγχος, ανήκων στην οικογένεια των Δημοκλειδών, στην οποία αποδίδεται η οιωνοσκοπία των υδάτων. Πρόκειται για τη διαδικασία που ακολουθούσε η εκάστοτε δελφική Πυθία για να χρησμοδοτήσει, χρησιμοποιώντας μία μεγάλη λεκάνη γεμάτη νερό σε ορειχάλκινο τρίποδα και ράβδο, προκαλώντας δίνες επί του ύδατος.  
Το γένος των Ακεστωριδών επέλεγε τις άσπιλες εκείνες παρθένες που θα επωμίζονταν την ιερατική ιδιότητα και λειτουργία στον ναό της Πολιάδος Αθηνάς.  Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τις Αρρηφόρους παρθένες αλλά και τις μικρές "άρκτους" που υπηρετούσαν την "Αρκτεία" προς τιμήν της Θεάς Αρτέμιδος στην Βραυρώνα.
Οι Ετεοβουτάδες ανάγουν την καταγωγή τους στον αδελφό του Ερεχθέως, Βούτα ή Βούτη. Ο Βούτας, όρος που προσιδιάζει σε ποιμένα, κατά τα πρότυπα του Εύμηλου, δηλαδή του πνευματικού ποιμένος-μυσταγωγού, υπηρετούσε την Θεά της Σοφίας Αθηνά καθώς και τον Εριχθόνιο Ποσειδώνα. 
Οι Ευμολπίδες αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες ιερατικές φρατρίες θρακικής καταγωγής. Μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος, εγκαταστάθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους Θρακικής καταγωγής στο Θριάσιο Πεδίο,  επανιδρύοντας την Ελευσίνα. Κατά την παράδοση αναγνωρίσθηκαν από τον Θησέα ως επίσημοι ιεροφάντες των Ελευσινίων Μυστηρίων με την ενσωμάτωση του Θριασίου Πεδίου στην σφαίρα επιρροής και ελέγχου των Αθηνών, αποτελώντας παράλληλα και τους αποκλειστικούς θεματοφύλακες των θεσπισμένων ιερών νόμων. 
Οι Ευπατρίδες ανήκαν στην τάξη των ευγενών και ήσαν εντεταλμένοι από την πολιτεία προκειμένου να παρακολουθούν τις θρησκευτικές τελετές ώστε να διαφυλάσσονται οι παραδόσεις, να ερμηνεύονται θέματα απτόμενα ιερατικών θεσμών, ασκώντας παράλληλα χρέη θεματοφυλάκων των νόμων. 
Οι Ησυχίδες αποτελούσαν Μινυακής προελεύσεως ιερατική αδελφότητα που  συνδέεται με την αρχέγονη παράδοση της ιερότητας του όρκου και την δίωξη της αδικίας ως και την αντιμετώπιση της Ύβρεως. Τα ιερατικά καθήκοντα στην αδελφότητα αυτή ασκούνταν πάντοτε από ιέρειες. Και αυτό διότι υπηρετούσαν τις Ερινύες, θεϊκές μορφές απονομής δικαιοσύνης και τιμωρίας των ανίερων και άδικων. Διατηρούσαν ιερό στο Τιλφούσιο της Βοιωτίας καθώς και στον ΄Ιππιο Κολωνό. Η ονομασία τους προέρχεται εκ του γεγονότος ότι οι τελετουργικές τους πράξεις διεξάγονταν εν σιγή...
Οι Θαυλονείδες συγκροτούσαν επίσης μία αρχέγονη ιερατική αδελφότητα, Πελασγικής καταγωγής, που υπηρετούσαν την θεότητα των ουρανών και των κεραυνών, από τις τάξεις της οποίας αναδεικνύονταν οι ιερείς των εορτών των Διϊπολίων.    
Οι Κήρυκες είναι από τις σημαντικότερες φρατρίες ιερέων, ανάγοντας την καταγωγή τους σε θεϊκές μορφές,μέσω του Κήρυκος, υιού του Ερμή. Ο ένας από τους τέσσερις ιερείς των Ελευσινίων Μυστηρίων προερχόταν από την φρατρία τους και φέρει τον τίτλο Ιεροκήρυξ. Απαγόρευε την είσοδο στους αμυήτους και ενημέρωνε τους μυημένους ως προς το περιεχόμενο των ερωτήσεων του Ιεροφάντου, ώστε να απαντούν σωστά. Εξήγγελαν επισήμως την έναρξη προπαρασκευής των υπό μύηση για την περίοδο των μυστηριακών δρωμένων, κηρύσσοντας εγκράτεια
Οι Κινυράδες έλκουν την καταγωγή τους από τον ηγεμόνα της Πάφου, Κιννύρα, που καθιερώνει την λατρεία της Αφροδίτης στην Κύπρο. Ο πρωθιερεύς είναι γνωστός με τον τίτλο Αγήτωρ
Οι Κυννίδες αποτελούν μία ακόμη ιερατική φρατρία που έλκει την καταγωγή της από τον πρώτο ιερέα του Απόλλωνος Κυννίδη στην Αττική.  
Οι Μελαμποδίδες, η σημαντικότερη ιερατική αδελφότητα για την προϊστορική Ελλάδα, προέρχεται από τον μυθικό μύστη Μελάμποδα. Από την Πύλο και μετά από μαθητεία στο Σπήλαιο των Λιμνών στον Χελμό, όπου αποκτά ιατρικές γνώσεις, ο Μελάμπους και οι απόγονοί του εμφανίζονται στην Ηλιδα και την Αργολίδα, δρώντας ως θεραπευτές και οιωνοσκόποι, εισάγοντας τους θεραπευτικούς καθαρμούς με χρήση βοτάνων. Η αδελφότητα διέθεται ιερό στα Αιγόσθενα της Μεγαρίδος, όπου τελούνταν ανά έτος εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεοποιημένου γενάρχη της, ενώ από τα επιφανέστερα μέλη της υπήρξε ο μύστης ιατρός και οιωνοσκόπος Αμφιάραος, ιερό και εγκοιμητήριο-μαντείο του οποίου υφίσταται στον Κάλαμο Αττικής.
Ο Ηρόδοτος διατείνεται ότι οι Μελαμποδίδες (εκ του Μελάμπους=μέλας+πους=ο ηλιοκαής, ο έχων ηλιακή βάση, άρα ο μυσταγωγός), επεξήγησαν επαρκώς την προέλευση και την σημασία του ονόματος του Διονύσου.
Οι Λυκομήδες (εκ του Λύκη+μήδομαι=οι φωτεινοί στην σκέψη), υπήρξε ιερατρική φρατρία που λειτουργούσε αρχέγονα μυστήρια στην περιοχή της Καισαριανής στον Υμμητό, τα οποία σταδιακά "κατήλθαν" στην ΄Αγρα και συν τω χρόνω, με τη συμμετοχή της Σαισάρας, κόρης του βασιλέως της Ελευσίνος Κελεού, παρεχώρησαν τη σκυτάλη στα Ελευσίνια Μυστήρια...
Ν. ΚΟΜΝΗΝΟΣ


Το βιβλίο "Διονυσιακοί Τεχνίτες και Αρχαίοι Ναοδόμοι: Η αληθινή προέλευση του Τεκτονισμού" ρίχνει φως στο σκότος της άγνοιας και της εσκεμμένης αλλοίωσης. Οι ενδιαφερόμενοι για το βιβλίο μπορούν να επικοινωνησουν είτε στο τηλέφωνο 6909-753372 είτε να αποστείλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ionhellas@gmail.com και μαζί με αυτό, θα λάβουν δώρο ένα ακόμη βιβλίο μυστηριακού περιεχομένου!


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ίδιο τον Έρωτα
ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002: ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΚΕΛΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ.... Ήταν μία βροχερή ημέρα του Νοεμβρίου 2002 που ξεκίνησα να πάω στις φυλακές Κορυδαλλού. Η επίσκεψη αφορούσε τον έγκλειστο Στρατηγό Νικόλαο Ντερτιλή, ισοβίτη πολιτικό κρατούμενο της 21ης Απριλίου 1967, τον οποίο επισκεπτόμουν σχετικά συχνά για μία μεγάλη περίοδο. Μάλιστα, ο Στρατηγός με είχε τιμήσει και με την παραχώρηση συνεντεύξεώς του στο περιοδικό "Απολλώνειο Φως" που τότε εξέδιδα και η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2003... Εκείνη την ημέρα λοιπόν, λόγω βροχής και παγωνιάς, ο Στρατηγός δεν είχε επισκέψεις και έτσι μείναμε οι δυό μας στο κελί, συζητώντας με τις ώρες, διάφορα θέματα. Δεν χόρταινες να ακούς τις συναρπαστικές αφηγήσεις του από την Κύπρο το 1963-64, από τις διάφορες πολεμικές του περιπέτειες σε προγενέστερους χρόνους, καθώς ο Στρατηγός Ντερτιλής δεν ήταν κανένας χαρτογιακάς, αλλά τα γαλόνια του τα είχε
Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Στον Τεκτονισμό αλλά και στον Εσωτερισμό ευρύτερα, υφίστανται ορισμένα σύμβολα προερχόμενα από τον χώρο του φυσικού και ζωϊκού βασιλείου τα οποία διαθέτουν αρχετυπική σημασία. Ένα από αυτά, χιλιοειδωμένο ως σύμβολο που κοσμεί το πέτο μυημένων είτε πολλάκις αναφερόμενο σε τυπικό τελετουργικά, είναι η Ακακία. Τι είναι και τι συμβολίζει πραγματικά η Ακακία στον χώρο της μεταφυσικής παραδόσεως και των εσωτερικών αναζητήσεων; Ο όρος «Ακακία» είναι σύνθετος και περιλαμβάνει το στερητικό «α» και τη λέξη «κακία» ως έκφανση του αρνητικού. Από ετυμολογικής απόψεως, η Α-κακία υποδηλώνει την κατάσταση εκείνη στην οποία κυριαρχεί η έλλειψη, η απουσία του κακού. Η Ακακία δεσπόζει, ως προανεφέρθη, ως σύμβολο στον Εσωτερισμό, υποδηλώνοντας την καθαρότητα και την αγνότητα της ψυχής, και σε επίπεδο καταστάσεως, συμβολίζει την ανάσταση και την αθανασία. Το δέντρο της Ακακίας, είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τις απόκρυφες παραδόσεις, από
ΔΩΔΕΚΑ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ... ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! Τα γεγονότα στη Γάζα, και οι "αγαθοεργίες" των Ισραηλινών μακελάρηδων στην Παλαιστίνη, δεκαετίες τώρα, αλλά πρωτίστως πρόσφατα, στάθηκαν αφορμή για μία ακόμη φορά, να "αποκαλυφθούν" οι διάφοροι περιπλανώμενοι ακροδεξιοί "εθνικοπατριώτες" που απροκάλυπτα στηρίζουν το Ισραήλ και τον Σιωνισμό. Αναλογιζόμενοι τη στάση τους, ψάξαμε και αναζητήσαμε γεωπολιτικά, ιστορικά και στρατηγικά επιχειρήματα για να συμπαραταχθούμε και εμείς με το Ισραήλ. Και τα βρήκαμε. Ιδού: - ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ (ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΙ), ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΑ (ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ), EΠΙ ΑΝΤΙΟΧΟΥ Δ΄ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ. ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΝΟΥΚΑ. -ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΙ ΣΗΜΙΤΟΦΟΙΝΙΚΕΣ ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΕΣΘΗΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ (ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ), Ε
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ... Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, η ΝΔ επί Προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ψηφίσεως του πρώτου Μνημονίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "η συνταγή αυτή δεν βγαίνει" και μιλώντας για σειρά θέσεων (Ζάππειο 1, 2, 3), που ανέτρεπαν το μνημονιακό καθεστώς. Ένα καθεστώς που εκχωρούσε την Εθνική Κυριαρχία στους ξένους πιστωτές και προέβλεπε συνθήκες εξοντώσεως του μέσου Έλληνα με μεγιστοποίηση των φόρων, περικοπή μισθών, συντάξεων, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, περικοπές δαπανών απαραίτητων για τη λειτουργία της παιδείας, της υγείας, της άμυνας κ.ο.κ. Δήλωνε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ τα ακόλουθα: Τον Οκτώβριο του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς , πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε καταδικάσει την πολιτική του μνημονίου. « Δεν πάει άλλο, κάτ ι πρέπει να αλλάξει, η πολιτική του μνημονίου πρέπει να αλλάξει» τόνιζε ο Α. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «το μνη
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, Η ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ... Την δεκαετία του 1980, οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου έθισαν τον ελληνικό λαό σε μία ιδιότυπη νοοτροπία νεοπλουτισμού και την ελληνική νεολαία σε μία κατάσταση νωθρότητας και λέμε ιδιότυπη γιατί η τεχνητή οικονομική ευμάρεια που προκλήθηκε, οφειλόταν στον ακατάσχετο δανεισμό της χώρας όσο και στις αθρόες προσλήψεις με κομματικά κριτήρια μέσω κομματικών κλαδικών οργανώσεων που καθιερώθηκαν εκτοξεύοντας την ευνοιοκρατία και την πολιτική συνδιαλλαγή στα ύψη... Στο πλαίσιο αυτό, απαξιώθηκε η χειρονακτική εργασία και δημιουργήθηκε τεχνητό κενό στους τομείς της οικοδομής, της γεωργίας, των τεχνικών επαγγελμάτων, σε εργατικούς κλάδους, κενό το οποίο προκλήθηκε εσκεμμένα ένεκα του νεοπλουτισμού και της νωθρότητας και το οποίο ήρθαν οι  λαθρομετανάστες από το 1990 και εντεύθεν να καλύψουν... "Καλά που ήρθαν οι ξένοι και βρήκαμε για τα χωράφια μας εργάτες και για την οικοδομή τεχνίτες" μονολογούσαν πολλοί,
ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΣ ΔΡΑΧ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΑΜΑΝΤΗ; ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 63 ΤΑΦΩΝ, ΤΕΙΧΩΝ, ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ... Η τραγική ιστορία του τύμβου των Σαλαμινομάχων, μέσα από επίσημα έγγραφα... Το 1975, το ναυπηγείο "Αρκαδία ΑΕ" (Αφοί Διαμαντή), ισοπεδώνουν το ανατολικό τμήμα του τύμβου και καταστρέφουν 63 τάφους, ισοπεδώνοντας παράλληλα αρχαία τείχη, ιερά, βωμούς και ό,τι βρήκαν στο διάβα τους. Μηνύονται, αλλά ουδέποτε η εκδίκαση της υποθέσεως διεξήχθη (με την παρελκυστική τακτική των απανωτών αναβολών, μέχρι οριστικής παραγραφής!!!!).  Το γιατί η υπόθεση παραγράφηκε, αν και επρόκειται για μία καταστροφή ασύλληπτου μεγέθους και βαναυσότητος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαπράξαντες αυτή, τυγχάνουν συγγενείς του Αχιλλέα Καραμανλή (και του μέχρι προσφάτως Υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή), οπότε και τους επιφυλάχθηκε προκλητική ατιμωρησία για πράξεις οι οποίες είναι ποινικά κολάσιμες! Ο κυρίως τύμβος, το πλάτωμά του, και