Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...

Το φιλμάκι που προηγείται, πρόκειται για μία κατατοπιστική ταινία-ντοκυμανταίρ που ρίχνει φως στο αποσιωπημένο, εν πολλοίς, σπήλαιο των Πετραλώνων και στην εξεύρεση σε αυτό του Αρχανθρώπου, ανακάλυψη που κατέχει "κομβικό" χαρακτήρα στην έρευνα για την Ελληνική Πρωτοϊστορία και την ιστορική αναθεώρηση...
Πλησίον της κοινότητος Πετράλωνα, σε απόσταση 800 μέτρων από το χωριό και σε υψόμετρο 250 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, ευρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Ανακαλύφθηκε το 1959 τυχαία, από κατοίκους του χωριού που αναζητούσαν πηγές ύδατος. Ονομάστηκε ''Κόκκινες πέτρες'' από το κοκκινωπό χρώμα που χρωματίζει τους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς του εντός του.
Εντός του σπηλαίου αυτού λοιπόν, ένα έτος αργότερα,  το 1960, ανακαλύφθηκε κρανίο ανθρώπου ηλικίας 25-35 ετών, μεγάλη σχετικά ηλικίας για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, λαμβανομένου υπόψιν ότι ο μέσος όρος ζωής ήταν την περίοδο εκείνη περί τα 18-20 χρόνια. Ανήκει σε τύπο αρχανθρώπου (δηλαδή όρθιου ανθρώπου), ευρισκομένου σε μεταβατικό στάδιο εξελίξεως από τον Homo erectus προς τον Homo sapiens neandertalensis. 
Το κρανίο εντοπίστηκε στο 11ο στρώμα του σπηλαίου που σχηματίστηκε σε μια πολύ ψυχρή περίοδο, την επονομαζόμενη Κρήνεια περίοδο. Ήταν καλυμμένο με σταλαγμίτη και το σημείο όπου εντοπίστηκε, ονομαζόμενο ''Μαυσωλείο'', αποτελεί το στεγνότερο μέρος της σπηλιάς και παρέμενε λίγο πιο ζεστό. Στο χώρο του ''Μαυσωλείου'' βρέθηκαν διασκορπισμένες οστέϊνες βελόνες που πιθανότατα χρησιμοποιούσε ο αρχάνθρωπος για να στηρίζει τα δέρματα γύρω από το σώμα του και ίχνη φωτιάς την οποία άναβε για να ζεσταθεί και να ψήνει την τροφή του. Ακόμη βρέθηκαν πολλά λίθινα και οστέϊνα εργαλεία, με τη χρήση των οποίων αναζητούσε τα θηράματά του. 
Οι χώροι της σπηλιάς χρησίμευσαν ως τόπος διαμονής των ανθρώπων, όταν άρχισε η περίοδος των παγετώνων. Σύμφωνα με έρευνα του Άρη Πουλιανού, που διεξήγαγε έρευνες στο σπήλαιο και χρονολόγησε τα ευρήματα με τη μέθοδο της στροφορμής ηλεκτρονίων, ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων έζησε πριν από 700.000 χρόνια, ενώ τα ίχνη φωτιάς είναι περίπου 1.000.000 χρόνων και θεωρούνται τα αρχαιότερα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα πάνω στη γη.
Στο θάλαμο του σπηλαίου που ονομάστηκε ''Νεκροταφείο γιγάντων'' ανακαλύφθηκαν οστά προερχόμενα από 14 διαφορετικά είδη σαρκοβόρων ζώων, όπως μεγαλόσωμης αρκούδας, πάνθηρα, λιονταριού, ύαινας, λύκου, ρινόκερου, ελαφιού και τρωκτικών που σήμερα δεν υφίστανται πλέον στη Χαλκιδική. 
Φυσικά τα εν λόγω ευρήματα καθώς και όλα όσα άλλα είδαν το φως της έρευνας ανά τον ελλαδικό χώρο, κονιορτοποιούν πλήρως τις βιβλικές εκδοχές περί "δημιουργίας του κόσμου" εντός 7 ημερών περί το 6.500 π.Χ.!!
Εκτός από τη μεγάλη σπουδαιότητα που παρουσιάζει το σπήλαιο από παλαιοντολογική άποψη, οι χώροι του παρουσιάζουν ενδιαφέρον και από πλευράς σταλαγμιτικού διακόσμου. Τους θαλάμους του στολίζουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες με διάφορους χρωματισμούς και σε ποικίλα μεγέθη. Στη ''Μεγάλη αίθουσα'' και στον ''Θάλαμο των ελάτων'' συναντάμε σταλαγμίτες ογκώδεις, ενώ στον ''Διάδρομο των νάνων σταλαγμιτών'' παρατηρεί κανείς μικρούς ακανθωτούς σταλαγμίτες, μεγέθους λίγων μόνο εκατοστών, γι΄ αυτό και ονομάστηκαν ''νάνοι''. Στο ''Θάλαμο των ριζών'' υφίστανται λεπτές ρίζες πριναριών που έχουν εισχωρήσει από το έδαφος μέσα στη σπηλιά σχηματίζουν ένα δίχτυ που καλύπτει τους σταλακτίτες. Ακόμη εντυπωσιάζει η ''χρυσή βροχή'', δηλ. πολύ λεπτοί σταλακτίτες που θυμίζουν τις σταγόνες της βροχής.

Το σπήλαιο διατηρεί μέση θερμοκρασία όλο το χρόνο περί τους 16 βαθμούς C. Είναι επισκέψιμο και η περιηγητική διαδρομή που έχει διαμορφωθεί έχει εύρος 2 χιλιομέτρων. Σε αίθουσές του έχουν τοποθετηθεί προπλάσματα αρχανθρώπων. Επιπροσθέτως, τον Σεπτέμβριο του 1996 ο παλαιοντολόγος Άρης Πουλιανός ανεκάλυψε στην Χαλκιδική κνήμη ανθρώπου, δίπλα σε πρωτόγονα εργαλεία. Η κνήμη ανήκε σε όρθιο άνθρωπο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν εχέφρων νοήμων και διέθετε γνωστικές ικανότητες, όπως π.χ. το να κατασκευάζει εργαλεία. Η ηλικία αυτού του ανθρωπίδα ανάγεται σε περίπου 11-12 εκατ. χρόνια, καθιστώντας τον ελλαδικό χώρο τόπο ανθρωπογενέσεως της Λευκής Φυλής, καθ΄ ότι η «Λούσυ» που εντόπισε ο Βρεττανός Λήκυ στην Τανζανία, είναι χρονικά μεταγενέστερη, αναγόμενη στην ηλικία των 7,5 εκατομμυρίων ετών. 
Στα Γρεβενά, επίσης, πλησίν της κοινότητος "Περδίκκα" βρέθηκε σκελετός ελέφαντα 3 εκατ. ετών πού είχε πεθάνει με όχι φυσιολογικό τρόπο (θύμα κτυπημάτων από λίθινα εργαλεία). 
Στό σπήλαιο λοιπόν των Πετραλώνων Χαλκιδικής ευρέθη ό Αρχάνθρωπος με ύψος 1,5μ και με όρθιο σκελετό. Οι Αρχάνθρωποι έζησαν στο σπήλαιο για 1 εκατ. περίπου χρόνια. Κατέφυγαν σε αυτό πριν 1.700000 χρόνια όταν το κλίμα της γης ψυχράνθηκε και εξήλθαν πριν 600.000 χρόνια.  Ο Πουλιανός απεφάνθη πως ο αρχάνθρωπος ήταν δεξιόχειρας, και επειδή το εγκεφαλικό κέντρο της ομιλίας και της δεξιοχειρίας είναι το ίδιο, δυνάμεθα να υποθέσουμε ότι ο αρχάνθρωπος μιλούσε. Ο Πουλιανός ανακάλυψε οστά άλλων 10 αρχανθρώπων και ίχνη φωτιάς στα κατώτατα στρώματα του δαπέδου του σπηλαίου που είναι ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών.
Την δεκαετία του 1960 ό Δ. Θεοχάρης ξεκίνησε έρευνες στην Θράκη και στον Έβρο. Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί παλαιολιθικές θέσεις σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα. Ε Ελλάς είναι κατοικούμενη αδιαπτώτως επί 12-11 εκατομμύρια χρόνια. Στήν Θράκη μόνο από επιφανειακές έρευνες έχουν ανακαλυφθεί 23 παλαιολιθικές θέσεις, κυμαινόμενες χρονικά μεταξύ 200.000-35.000 ετών. 
Στην Θεόπετρα Τρικάλων έχουν εντοπισθεί εντός σπηλαίου κατάλοιπα οικισμού αναγόμενου στο 50.000 π.Χ., παρουσιάζοντας επίσης ίχνη πρώϊμης καλλιέργειας της γης. Πέραν αυτών, τα ευρήματα στο σπήλαιο Φράχγθι, ο λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριές, τα ευρήματα στην περιοχή Μηλεές στην Μακεδονία, πρωτοϊστορικά ευρήματα ανά την ελλαδική επικράτεια, υποδεικνύουν τις απώτατες καταβολές της φυλής μας και την μακραίωνη ιστορία του τόπου μας... 
Ευρήματα τα οποία ανατρέπουν ολοσχερώς τα συμβατικά ψεύδη της κατεστημένης "ιστορίας", ευρήματα και τεκμήρια τα οποία το κατεστημένο αποσιωπά πλήρως... Εάν ασχοληθεί κανείς με τις δικαστικές διενέξεις που αντιμετώπισε ο Πουλιανός και που αναγκαστικά μετείχε με το ελλαδικό κράτος που επιχείρησε να τον αποκλείσει από τις έρευνες και να του αφαιρέσει τα τεκμήρια των ανακαλύψεών του, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πολλά περί των σκοπιμοτήτων που αιωρούνται γύρω από ζητήματα μείζονος σημασίας που αποδεικνύουν την πρωτοκαθεδρία των γηγενών στην περιοχή... Όλως τυχαίως... ο Πουλιανός αντιμετώπισε την αποβολή του από το σπήλαιο ύστερα από την καταγγελία της συμβάσεως που είχε συνάψει με τον ΕΟΤ. Παρ΄ ότι ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις του έκρινε καταχρηστική την καταγγελία της συμβάσεως, επαναφέροντας τον Άρη Πουλιανό και την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στο σπήλαιο το 1995, και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1998 και το 2002, ωστόσο επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου το 2003, λύθηκε αυτοδίκαια η σύμβαση του ΕΟΤ και το σπήλαιο υπήχθη στο Υπουργείο Πολιτισμού που συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Εκδικάστηκε εκ νέου αναστολή, με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά τον Ιανουάριο του 2011, επανεκτίμησε την απόφασή του τελεσιδικώντας εις βάρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας και του Άρη Πουλιανού για το σπήλαιο Πετραλώνων αλλά και τις εγκαταστάσεις του ευρύτερου χώρου. Έκτοτε, ο αρχάνθρωπος αγνοείται...
Όλως τυχαίως, ο Βενιζέλος είχε διαδραματίσει, από κοινού με τον μορφωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Κάϊρο Μοσκώφ, αρνητικό ρόλο στην διακοπή της αδειοδοτήσεως των ερευνών της Λ. Σουβαλτζή στην όαση Σίουα...
Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες προσελάμβαναν τον συμβολισμό των Ψυχών, θεωρώντας ότι απεικονίζουν τις ψυχές των μεταστάντων που ακολουθούν, εξερχόμενες των σωμάτων, την πορεία προς τα ανώτερα πεδία... Ανάλογο συμβολισμό προσελάμβαναν και τα τζιτζίκια...  Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο (στάδιο μεταμορφώσεώς της από την κάμπια) «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, υπήρξε μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας.  Απελευθερωμένο από τα δεσμά του θενάτου, το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, ξεφεύγοντας από τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλίδας .  Σε επίπεδο μυθολογικού συμβολισμού, με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί κατόρθωσε να μαγέψει και αυτόν τον ίδιο τον Έρωτα
ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ... Είναι Σεπτέμβριος του 2007. Το περιοδικό "Απολλώνειο Φως" που εξέδιδε τότε ο υπογράφων, μαζί με δεκάδες συνέλληνες και συναγωνιστές, έχουν συνδράμει τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, στον δικαστικό αγώνα που αντιμετώπιζε από τους Εβραίους και φιλεβραϊκούς κύκλους, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του "Εβραίοι όλη η Αλήθεια". Μάλιστα, ήμασταν οι μόνοι που τον στηρίξαμε εμπράκτως, με την κυκλοφορία και μαζική διανομή προκηρύξεων συμπαραστάσεως, με αναρτήσεις στο περιοδικό, με έκδοση αφισών, αυτοκολλήτων και φέιγ-βολάν και άλλες ενημερωτικές δράσεις, κατορθώνοντας να κινητοποιήσουμε στο Εφετείο Αθηνών, στις 7 Σεπτεμβρίου 2007, αρκετές εκατοντάδες κόσμου με την δράση μας εκείνη.  Με τον Κ. Πλεύρη και τον γιό του, διατηρούσαμε πολιτικές διαφορές και μάλιστα σοβαρές, όμως τον στηρίξαμε και το ίδιο θα πράτταμε για οιονδήποτε Έλληνα διωκόταν ποινικά από φιλεβραϊκούς κύκλους, για ευνόητους λόγους. Να επισημανθεί ότι η στήριξη αφορού
ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002: ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΚΕΛΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ.... Ήταν μία βροχερή ημέρα του Νοεμβρίου 2002 που ξεκίνησα να πάω στις φυλακές Κορυδαλλού. Η επίσκεψη αφορούσε τον έγκλειστο Στρατηγό Νικόλαο Ντερτιλή, ισοβίτη πολιτικό κρατούμενο της 21ης Απριλίου 1967, τον οποίο επισκεπτόμουν σχετικά συχνά για μία μεγάλη περίοδο. Μάλιστα, ο Στρατηγός με είχε τιμήσει και με την παραχώρηση συνεντεύξεώς του στο περιοδικό "Απολλώνειο Φως" που τότε εξέδιδα και η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2003... Εκείνη την ημέρα λοιπόν, λόγω βροχής και παγωνιάς, ο Στρατηγός δεν είχε επισκέψεις και έτσι μείναμε οι δυό μας στο κελί, συζητώντας με τις ώρες, διάφορα θέματα. Δεν χόρταινες να ακούς τις συναρπαστικές αφηγήσεις του από την Κύπρο το 1963-64, από τις διάφορες πολεμικές του περιπέτειες σε προγενέστερους χρόνους, καθώς ο Στρατηγός Ντερτιλής δεν ήταν κανένας χαρτογιακάς, αλλά τα γαλόνια του τα είχε
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ Λ. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ & Η... ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ.... Τον Αύγουστο του 2018 επεσκέφθη αιφνιδίως το νησί της Σαλαμίνας, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Αντικείμενο της επισκέψεώς της, ήταν να δει, ιδίοις όμμασι, την κατάσταση που επικρατούσε στην χερσόνησο της Κυνόσουρας, σε σχέση με τη δραστηριότητα των ναυπηγικών εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Κυνόσουρας αλλά και της Πούντας. Περιηγήθηκε από τις αρχές του νησιού, την τότε δημοτική αρχή στις αρχαιότητες του νησιού, ιδίως δε στον τύμβο στην Κυνόσουρα και στον όρμο των Αμπελακίων, ενώ ο αρχαιολόγος Γ. Λώλος την ξενάγησε και την ενημέρωσε σχετικά με τις υποθαλάσσιες έρευνες που διεξήγαγε στον αρχαίο λιμένα, όπου ως γνωστόν είχε συγκεντρωθεί και ο ελληνικός στόλος προ της θρυλικής ναυμαχίας.... Η Λ. Κονιόρδου, τότε, είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπλαση του χώρου του τύμβου και την αξιοποίηση των εγκατελειμένων αποθηκών πυρομαχικών και πολυβολεί
Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Στον Τεκτονισμό αλλά και στον Εσωτερισμό ευρύτερα, υφίστανται ορισμένα σύμβολα προερχόμενα από τον χώρο του φυσικού και ζωϊκού βασιλείου τα οποία διαθέτουν αρχετυπική σημασία. Ένα από αυτά, χιλιοειδωμένο ως σύμβολο που κοσμεί το πέτο μυημένων είτε πολλάκις αναφερόμενο σε τυπικό τελετουργικά, είναι η Ακακία. Τι είναι και τι συμβολίζει πραγματικά η Ακακία στον χώρο της μεταφυσικής παραδόσεως και των εσωτερικών αναζητήσεων; Ο όρος «Ακακία» είναι σύνθετος και περιλαμβάνει το στερητικό «α» και τη λέξη «κακία» ως έκφανση του αρνητικού. Από ετυμολογικής απόψεως, η Α-κακία υποδηλώνει την κατάσταση εκείνη στην οποία κυριαρχεί η έλλειψη, η απουσία του κακού. Η Ακακία δεσπόζει, ως προανεφέρθη, ως σύμβολο στον Εσωτερισμό, υποδηλώνοντας την καθαρότητα και την αγνότητα της ψυχής, και σε επίπεδο καταστάσεως, συμβολίζει την ανάσταση και την αθανασία. Το δέντρο της Ακακίας, είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τις απόκρυφες παραδόσεις, από
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, Η ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ... Την δεκαετία του 1980, οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου έθισαν τον ελληνικό λαό σε μία ιδιότυπη νοοτροπία νεοπλουτισμού και την ελληνική νεολαία σε μία κατάσταση νωθρότητας και λέμε ιδιότυπη γιατί η τεχνητή οικονομική ευμάρεια που προκλήθηκε, οφειλόταν στον ακατάσχετο δανεισμό της χώρας όσο και στις αθρόες προσλήψεις με κομματικά κριτήρια μέσω κομματικών κλαδικών οργανώσεων που καθιερώθηκαν εκτοξεύοντας την ευνοιοκρατία και την πολιτική συνδιαλλαγή στα ύψη... Στο πλαίσιο αυτό, απαξιώθηκε η χειρονακτική εργασία και δημιουργήθηκε τεχνητό κενό στους τομείς της οικοδομής, της γεωργίας, των τεχνικών επαγγελμάτων, σε εργατικούς κλάδους, κενό το οποίο προκλήθηκε εσκεμμένα ένεκα του νεοπλουτισμού και της νωθρότητας και το οποίο ήρθαν οι  λαθρομετανάστες από το 1990 και εντεύθεν να καλύψουν... "Καλά που ήρθαν οι ξένοι και βρήκαμε για τα χωράφια μας εργάτες και για την οικοδομή τεχνίτες" μονολογούσαν πολλοί,
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ... Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, η ΝΔ επί Προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ψηφίσεως του πρώτου Μνημονίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "η συνταγή αυτή δεν βγαίνει" και μιλώντας για σειρά θέσεων (Ζάππειο 1, 2, 3), που ανέτρεπαν το μνημονιακό καθεστώς. Ένα καθεστώς που εκχωρούσε την Εθνική Κυριαρχία στους ξένους πιστωτές και προέβλεπε συνθήκες εξοντώσεως του μέσου Έλληνα με μεγιστοποίηση των φόρων, περικοπή μισθών, συντάξεων, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, περικοπές δαπανών απαραίτητων για τη λειτουργία της παιδείας, της υγείας, της άμυνας κ.ο.κ. Δήλωνε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ τα ακόλουθα: Τον Οκτώβριο του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς , πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε καταδικάσει την πολιτική του μνημονίου. « Δεν πάει άλλο, κάτ ι πρέπει να αλλάξει, η πολιτική του μνημονίου πρέπει να αλλάξει» τόνιζε ο Α. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «το μνη
ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΣ ΔΡΑΧ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΑΜΑΝΤΗ; ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 63 ΤΑΦΩΝ, ΤΕΙΧΩΝ, ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ... Η τραγική ιστορία του τύμβου των Σαλαμινομάχων, μέσα από επίσημα έγγραφα... Το 1975, το ναυπηγείο "Αρκαδία ΑΕ" (Αφοί Διαμαντή), ισοπεδώνουν το ανατολικό τμήμα του τύμβου και καταστρέφουν 63 τάφους, ισοπεδώνοντας παράλληλα αρχαία τείχη, ιερά, βωμούς και ό,τι βρήκαν στο διάβα τους. Μηνύονται, αλλά ουδέποτε η εκδίκαση της υποθέσεως διεξήχθη (με την παρελκυστική τακτική των απανωτών αναβολών, μέχρι οριστικής παραγραφής!!!!).  Το γιατί η υπόθεση παραγράφηκε, αν και επρόκειται για μία καταστροφή ασύλληπτου μεγέθους και βαναυσότητος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαπράξαντες αυτή, τυγχάνουν συγγενείς του Αχιλλέα Καραμανλή (και του μέχρι προσφάτως Υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή), οπότε και τους επιφυλάχθηκε προκλητική ατιμωρησία για πράξεις οι οποίες είναι ποινικά κολάσιμες! Ο κυρίως τύμβος, το πλάτωμά του, και